8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Kéknyelű, a badacsonyi borvidék lelke

A kéknyelű a badacsonyi borvidék meghatározó szőlője, a velünk élő legenda és az örök kihívás a badacsonyi borászok számára. Sokan úgy tartják, hogy aki igazán szereti a Badacsonyt, annak szeretnie kell a kéknyelűt és fordítva: aki egyszer megszerette a kéknyelűt, soha nem ereszti a hegyet.

Pedig nem nevezhető a legkönnyebbnek se a szőlő, sem pedig a kéknyelű bor. A növényvédelem terén egy kicsit „hisztis”, a terméshozama meglehetősen hektikus, ahhoz pedig, hogy igazán jó bort készítsen belőle valaki, tudás, tapasztalat és alázat egyaránt nagy adaggal kell hozzá. Mindezek ellenére (vagy éppen ezért?) a kéknyelű mutatja meg nekünk az egyik legjobban a Badacsony karakterét, megkerülhetetlen fajtája a borvidéknek és igazi kuriózum is egyben, amit érdemes minél jobban megismerni.


A badacsonyi kéknyelű, amelynek tényleg kék a nyele
 

A kéknyelű szőlő ma nagyjából 50 hektáron terem a badacsonyi borvidék dűlőiben, és ezzel korántsem mondható a legelterjedtebb szőlőfajtának. Mégis, ennek az 50 hektárnak hatalmas jelentősége van, hiszen a badacsonyi borvidék karakterét nagymértékben meghatározó szőlőfajtáról van szó. Megtaláljuk benne a Badacsony adottságait ugyanúgy, mint a régi idők borkultúráját, ha csak az elmúlt 150 évét nézzük a fajtának, akkor a csúcson ugyanúgy megtaláljuk, mint a teljes kipusztulás szélén.

A badacsonyi kéknyelűnek valóban kék a „nyele”, vagyis a növény levelét a szőlő vesszőjével összekötő része valóban kékes árnyalattal bír, erről kapta a nevét ez a különleges szőlőfajta. Hagyományosan badacsonyi fajtaként tartjuk számon, bár a történeti kutatások somlói gyökerekről is említést tesznek, és bár igaz, hogy a mai napig termelnek kisebb területen a Nagy-Somlói borvidéken és a Balaton-Felvidéki borvidéken is kéknyelűt, mégis badacsonyi kéknyelű a kéknyelű.


A Szent György-hegyen a Szászi Birtokon is csodálatos kéknyelűt kóstolhatsz
 

Valódi nemes fajtáról van szó, amely a magyar borbarátokon kívül rendre lenyűgözi a külföldi vendégeket is, akik nyitottak a különlegességekre és a helyi ízekre. Finoman gyümölcsös, fűszeres megjelenése mellett egy kis virágosságot is tapasztalhatsz, ha kéknyelű kerül a poharadba, sós és olajos karaktere egyaránt kijöhet a készítési metódustól függően. Tartályos és hordós változata egyaránt kedvelt, de vannak, akik már keverik a különböző tárolóedények használatát a még izgalmasabb végeredmény érdekében.

Főleg a Békássy Családi Pincészetnek köszönhetően menekült meg a fajta a rendszerváltás után, és a nemrég elhunyt legendás borász, Szeremley Huba is oroszlánrészt vállalt a kéknyelű felvirágoztatásában. Bátran kijelenthetjük, hogy aki ma „akar valamit” a borvidéken az minimum készít kéknyelűből bort, de még inkább van kéknyelű ültetvénye is. A Borindexen is megtalálható borászatok közül kiemelkedő a Nyári-, a Sipos- és a Szászi kéknyelű, de természetesen napjaink egyik legismertebb badacsonyi borászata is tartja, így, aki arra jár, megkóstolhatja a Laposa kéknyelűt is.


A badacsonyi borvidéken kötelező a kéknyelű bor
 

A badacsonyörsi Sipos Borháznál is kötelező tétel a kéknyelű. Megtalálható a szortimentben fajtaborként és most már házasításban is, a tulajdonosnak annyira fontos a kéknyelű, hogy annak „minden évben tökéletesnek kell lennie”. Dr. Sipos Balázs Tihamér, borász és tulajdonos felel a kéknyelű készítéséért, ami a kedvenc fajtája. Talán még borvidéki viszonylatban is kiemelt szerep jut itt a kéknyelűnek, ráadásul kifejezetten idősnek számító tőkékről, 1995-ös telepítésről szüretelik minden évben a kiváló fürtöket a boraikhoz.

A Sipos Borháznál amúgy is többségében fajtaborokkal találkozhattok, ha ellátogattok hozzájuk, nincs ez másként a kéknyelűvel sem. Itt úgy készítik a tételt, hogy a felét acéltartályban, a másik felét pedig 500 literes újhordóban erjesztik, majd pár hónapig hagyják összecsiszolódni a feleket, mielőtt palackba kerülnének. Az eljárás sikerességét egyrészt a visszatérő magyar- és külföldi vendégek pozitív visszajelzései, másrészt a nemzetközi borversenyeken a kéknyelűvel elért remek eredmények bizonyítják. Merthogy a Sipos Borház mindig a kéknyelűit versenyezteti, ha borversenyre kerül a sor, annyira komolyan gondolják a fajtát.


A Sipos Borháznál kiemelt figyelmet kap a kéknyelű szőlő és a belőle készült fajtabor


Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis milyen bort „kell” a kéknyelűből készíteni, ha valaki ezen a fajtán keresztül akarja megmutatni a badacsonyi terroir valódi arcát. A borvidéken ugyanis sokan, sokféleképpen értelmezik a kéknyelűt. Van, aki spontán hordóban erjeszti és onnan már csak palackba tölti, míg például a Sipos Borháznál a már fentebb említett fele-fele arányban, tartályban és hordóban készült módozatot preferálják. Találkozhatunk persze csak tartályban készült kéknyelűvel is, és többen is próbálkoztak már a kéknyelű pezsgővel is, kisebb-nagyobb sikerekkel.

A Sipos Borháznál igyekszünk megtartani és megmutatni a kéknyelű gyümölcsösségét és még inkább a terroir jelleget” – meséli nekünk Micheller Evelin, szőlész-borász mérnök, a pincészet bormarketingese. Megosztó fajtáról van szó, és bár egyre többen ismerik és szeretik, azért még mindig sokan vannak, akik még nem is hallottak róla. A hordó ugyanakkor mindenképp jól áll neki Evelin tapasztalatai szerint is, a Siposnál pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél többen ismerjék és szeressé a kéknyelűt.


A cikk forrása:
Borindex


A teljes cikk ide kattintva olvasható

8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsony@citypage.hu