8261 Badacsony, Park u. 14. • tel:+3687531013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Boraink

Boraink

Tegyünk most egy képzeletbeli borkóstolót, melyre kedves olvasóinkat szeretettel meginvitáljuk.

A sort a francia földről származó PINOT GRIS - Szürkebarát nyitja. Magas extrakttartalma, harmonikus alkohol-sav aránya, kerek-gömbölyűvé formálják. A pohárba kiöntött bor, mint az olaj, aranyos zöldes-sárgás, csillog és mozog. Évjárattól függően hol száraz, hol kissé édeskés, de mindig testes nehéz bor. Mint a tűz, folyik szét az erekben, különleges illata és zamata egyedülállóvá teszi.

Párja a Kéknyelű, Badacsony másik uralkodója. Kizárólag itt termesztik. Ősi magyar fajta. Savainak eleganciája és finomsága, férfias jellege, hosszúsága (Codaile értéke) különleges bouquet ad a bornak. Keveset terem, ez még értékesebbé teszi!

A hegy uralkodó fajtája az Olaszrizling. Kiegyensúlyozott termésmennyisége és kiváló minőségű bora miatt sokan telepítik. Borának színe zöldes, illata táj- és fajtajelleg, harmonikus egysége. Íze zamat, kissé rezedára emlékeztető, kellemes mandula kesernyésségű. Savai tökéletesen olvadnak bele a test, az alkohol, az illat és a zamat csodálatos harmóniájába.

Budai Zöld: Bár neve más tájra utal, hiszen valamikor Buda környékén termesztették, onnan került a badacsonyi borvidékre, annak is a legrangosabb helyére a Badacsony bazaltmálladékos oldalaira. Jó évjáratok kiváló minőséget adó fajtája. Savai markánsak, üde friss íze, illat és zamat anyagai finomak. Száraz jellegű bor, leves előtti "40 csepp" kiváló étrendi hatású.

Ritkábban emlegetett, de a borvidék egyik legkiválóbb fajtája a Chardonnay. Bora fajtajelleges, finom illatú, kemény karakterű, gyorsan fejlődő, sok évig értékelhető, megőrizhető. Savai élénkek és finomak, magas a cukormentes extrakttartalma.

A vidék egyik legjellegzetesebb bora a Rajnai Rizling. Magyarországon, mint különleges száraz bort régóta ismerik. Bora finom illatú és zamatú, általában kemény karakterű, savai finomak, harmonikusak.

Talán legkedveltebb - főleg a hölgyek körében - a Badacsonyi Muskotály. Színes aranysárga. Különös báját és sikerét - intenzív illatán kívül - kellemes édességének köszönheti.

A Zeusz a magyar nemesítés remeke. Bora alkoholban gazdag, extrakttartalma kimagasló. Savai jó összetételűek, harmoniusak. Sikerének titka, hogy ebben a pohárban találkozik a szakember és a fogyasztó ízlése.

A Juhfark ősi magyar eredetű szőlőfajta. Kevés helyen termelik, középérésű. Egy-egy kedvező évjáratban szép savaival hívja fel magára a figyelmet. Ősi recept szerint: fiú utód születése várható fogyasztása után.

A sorra vett fajtákról méltán mondhatjuk, hogy Badacsony legkiválóbbjai. Az itt élők hosszú évszázadokon át követték elődeik fáradságos szőlőművelő életét, néha keserűséggel, de legtöbbször szeretettel, szenvedéllyel. A történelem talán legősibb és talán legszebb termelési kultúrájáról van szó, amikor a borról beszélünk. Másképp veszi a kezébe poharát, aki ismeri ezt a folyamatot, megtanulja tiszetlni ez a verejtékkel és szeretettel termelt isteni nedűt.

A borkóstolónk során a történelem útjait jártuk, a rómaiaktól átívelve 2 évezredet, hozzánk vezetett az út, régi szőlők mezsgyéjén, és kiváló borok kóstolásán, dicséretén keresztül.

 

Forrás: Kozáry Géza: Badacsonyi Krónika

Kardos-Havas-Weller: Badacsonyi Borkóstoló

8261 Badacsony, Park u. 14. • tel:+3687531013 • badacsonytomaj@tourinform.hu