8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Ábrahámhegy és látnivalói

Ábrahámhegy és látnivalói

A zamatos borok és a táj szépsége mellett a település látnivalói is kellemes kikapcsolódást ígérnek.

Ábrahámhegy festői környezetben a Balaton északi partján a nyugat felől magasodó Örsi hegy és a Tapolcai-medence tanúhegyeinek karéjában, a Burnót patak völgyében megbúvó 550 fős település Révfülöp és Badacsony között. Autóúton a 71-es főúton, vasúttal a Tapolca-Székesfehérvár-Budapest vonalon érhető el.

A településhez mintegy 3 km-es Balaton-part szakasz, és 7 km2 vízfelület tartozik.

Ábrahámhegy Isten áldotta helyen van. A víz itt ad találkozót az erdőnek, festői részletekben gazdag, pompás tájak, szép telepítésű szőlők, hangabokrokkal galagonyásokkal borított hegyoldalak, sűrű tölgyesek, borókások, selyemfüvű tisztások váltják egymást. A természet, az ember, és a táj harmóniája, a tó ezer arca a csend és a nyugalom jellemzi. Védelmet, értelmes pihenést, nyugalmat ígér szépségével.

Első okleveles említése Ábrám néven 1217-ből, majd II. András király idejéből, Ábrahám néven való. A török időkben elnéptelenedett, két évszázadnak kellett eltelnie, hogy ismét benépesedjen és fejlődésnek induljon. Lakói szőlőműveléssel, halászattal, nádvágással foglalkoztak. Hosszú ideig valamelyik szomszédos községgel együtt jegyezték, majd az 1970-es években vált önállóvá.

A táj ősidők óta hazája a szőlőnek és a bornak. Enyhe fekvésű lejtőin a szőlőket állandó napfény éri, a vulkáni talaj, a tó víztükre a környezeténél melegebb éghajlata kiváló a szőlőtermesztésre. E varázsaltos tájat otthonukká választó emberek hagyatéka, a szőlő iránti szeretete, szakértelme, a szőlőbe és a borba vetett változatlan hite pedig megteremtette a borok csodálatos zamatát. Hangulatos hűs, titokzatos borospincék, és a gazdák őszinte vendégszeretete várja az idelátogatókat.


Programjaikról:

Az Önkormányzat épületében található Művelődési Ház rendezvényei egész évben kínálnak kulturális és szórakoztató programokat. Minden év február elején falusi disznóölésen kóstolhatják meg vendégeink a frissen készült disznótoros ételeket. A téli időszakban a Művelődési Ház tornatermében különböző sportversenyeket, és a teremfoci bajnokságot rendeznek. A nemzeti ünnepekre való megemlékezéseket is itt tartják. Májusi szezonnyitó minden évben a strandon a Halászlé főző és horgász találkozó. Aki ebből az alkalomból kilátogat a strandra, különböző tájegységekre jellemző, és egyéni receptek alapján elkészített halászleveket kóstolhat. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a horgásztudásukat és szerencséjüket is. Pünkösd vasárnapján Falunapot tartanak, főzőversennyel, szórakoztató műsorokkal, bemutatókkal. Június hónapban kerül megrendezésre a hagyományosan táncházzal egybekötött néptánc bemutató. Ábrahámhegy egyik legnépszerűbb eseménye az augusztus első hetében megrendezésre kerülő Bornapok. Az öt napig tartó rendezvényen az idelátogatók megkóstolhatják az Ábrahámhegyi borokat, esténként zenés, táncos, szórakoztató programokkal várják a borkedvelő közönséget. Novemberben a Művelődési Házban ünneplik Márton napját. Ekkor kóstoltatják meg a gazdák először az újborokat, természetesen ízletes libapecsenye kísértében. Év végéhez közeledve adventi készülődés, Mikulás, karácsonyi ünnepi műsorok, végül a Szilveszteri óévbúcsúztató pancsolás várja a helyi és ide látogató vendégeket.

Ábrahámhegy és környékének szépsége, a tó ezer arca, megannyi páratlan kikapcsolódási lehetőséget kínál, gazdag élményt tartogat az ide látogató vendégeknek és rabul ejti az itt lakó helybelieket is egyaránt. Éljék át az ide utazó vendégek is azokat a hangulatokat, érzéseket, amelyek nap, mint nap lenyűgözik az itt élő embereket.


Főbb látnivalók:
Bökk-hegyi kilátó

Aki igazán meseszép körpanorámára vágyik a Balatonra és környékére látogasson el mindenképpen az ábrahámi Bökk-hegyi kilátóba. A távközlési torony néhai Szél Lajos kezdeményezésére és munkája nyomán vált a tájba illő, szép faszerkezetével csodás panorámát kínáló kilátóvá. A kilátótól megcsodálható a domborzat esszenciája: csodás kilátás nyílik a révfülöpi hegy hullámos gerincére, a boglári és fonyódi hegyek vulkáni maradványaira, a Badacsony tájat uraló tömbjére, a Gulács- és a Tóti-hegy kúpjaira.


Kulturális Centrum Ábrahámhegyen

A volt iskola épületében lévő négy tantermet kiállító helyiséggé alakították át. Az első teremben látható Bernáth Aurél festőművész és tanítványainak alkotásai. A második teremben Csörgey Titusz (1875-1961) ornitológusnak állítottak emléket. Nyarait Ábrahámhegyen töltötte. Nemzetközileg is elismert lett madárrajzaival. A kiállító helyiségben madárrajzokkal, személyes bútoraival és használati eszközeivel, életével ismerkedhet meg a látogató. A harmadik teremben helytörténeti kiállítás látható, ahol Ábrahámhegy nevezetességeit, az itt élő emberek életmódját, szokásait és munkáját ismerheti meg a kedves vendég. Kiemelt szerepet kapott a szőlőtermesztés és a halászat, ahol a szőlőművelés, feldolgozás eszközeivel, szőlő és borfajtákkal valamint a halászat eszközeivel, halfajtákkal ismerkedhet a látogató. A negyedik teremben a községben és környékén élő művészek alkotásai találhatók. Köztük festmények, tusrajzok, szobrok, kerámiák és nemezelt tárgyak.


Strand

Az Ábrahámhegyi nyaralás fő vonzereje a községi strand. A környék egyik legkedveltebb fürdőhelye. Itt torkollik a Burnót patak a Balatonba, hogy a Káli-medencében felszedett homokot lerakja. Ezért olyan bársonyos az ábrahámhegyi strand fövenye. A víz fokozatosan mélyül, és mintegy 20 méteres szakaszon homokföveny borítja a partot., ideális játszóhelyként szolgálva a kisgyerekes családokat. A gyerekek részére több helyen is homokozó és játszótér lett kialakítva. A kellemes időtöltést büfék, strandcikk üzlet, bérelhető kabinok és ingyenes parkoló is szolgálja. Az aktív pihenés hívei különböző sportolási lehetőségek közül kedvükre válogathatnak. Mini golf pálya, vízi bicikli kölcsönző, strandröplabda, lábtenisz, és kispályás futballpálya szolgálja a mozgás szerelmeseit.


Főszezonban szombatonként kerülnek megrendezésre a „Mozdulj Balaton!” játékos sportversenyei. Nyaranta 4-5 alkalommal hétvégi „Strand-buli” várja a szórakozni vágyó közönséget. Az Önkormányzat által üzemeltetett strand egész évben látogatható, június 1-től augusztus 31-ig belépő ellenében. A vízpart a horgászat nemes sportjának kedvelői számára is ideális lehetőségekkel szolgál, az elő és utószezonban.Télen a befagyott Balatonon korcsolyázás, a régebbi idők mindmáig kedvelt sportja a fakutyázás, és az újabban terjedő jégvitorlázás , a téli sportok szerelmeseinek nyújt kikapcsolódás lehetőséget.


Szent László Templom

A Szent László templom központi helyen fekszik Ábrahámhegyen a Patak utca alsó harmadában. Tervezője Török Ferenc építészmérnök, műegyetemi tanár, kivitelező Kapcsos István kőmívesmester vezetésével az ábrahámhegyi egyházközség. Használatbavételkor (1986. június 29.) megáldotta Dr.Szendi József veszprémi megyéspüspök, felszentelte Tóth László püspök 1988. április 10-én. Az oltárképet Udvardi Erzsébet festette. A téli kápolna Szt.László-pannóit Somogyi Győző készítette. A templom melleti kálvária Deák Dénes adományából Csikszentmihályi Róbert alkotása. A triptichon Gyarmati Tihamér, a színes ablakok Deim Pál tervei alapján Mohay Attila, az intarziák Horváth Béla munkái. A templom Lékai László bíboros-érsek emlékét is hirdeti.


"Erdei magánmúzeum - bognármúzeum"

Nyitvatartása: május 1.-től - október 31.-ig szombatonként: 10 órától 20 óráig
Ettől eltérő időben, telefonos egyeztetést követően is lehetséges! Telefonszám: 06-30-391-61-21 5-10 fős csoportok jelentkezését várjuk.
A múzeum a Szilvádi-hegyen található. Ha a Szilvádi utca felől gyalogosan közelítik meg a Pálos-kolostort, mielőtt betérnének az erdőbe, balra egy zsákutca és "magánút" jelzés található.
Ezen befordulva, mintegy 150 méter után találják meg a múzeumot. Az odáig tartó úton, a kilátás is gyönyörű Ábrahámhegyre és a Balatonra.


Salföldi Pálos Kolostor-rom

Ábrahámhegyhez közel, de Salföld közigazgatási területéhez tartozik a falu melletti erdő völgyében megbújó kedvelt kiránduló és pihenőhely, a XII. századi Pálos Kolostor-rom.


Kőtenger-Salföldi Major

Ábrahámhegyről észak felé haladva, a Balaton-felvidék peremére érünk. Jobbra, csillogó vizű, kristálytiszta bányató hívogat, itt működő kvarchomok bánya üzemel, a látvány mégis megkapó. A szelíd domboldal tetejéről az egész Káli-medence látszik. Balra kanyarodva, Salföld település határában található a kakukkfűvel, borókással tarkított kőtenger, ami nem más, mint a Pannon tenger aljzatának máig is látható maradványa. A kövek megőrizték az egykori élőlények, csigák, kagylók, elmeszesedett maradványait. A salföldi falu pedig, a többségében eredetei formájában újjáépített parasztházas utcácskáival olyan, mint a mesékben. Itt található Balaton-felvidéki Nemzeti Park őshonos állatokat bemutató majorsága. A régen használatos mezőgazdasági eszközök, kocsik, rackajuh, bivaly, mangalica, komondor, puli és egyéb háziállatok mellet szürke-marha állomány is látható. Lehetőség van lovaglásra, lovas kocsikázásra, láthatunk csikós, lovas bemutatót is.

 

Fotók:
Főkép: Varga Norbert
További képek: Dancsecs Ferenc

8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsony@citypage.hu