8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Szigliget és látnivalói

Szigliget és látnivalói

Szigligetet nem csak a természeti adottságai teszik vonzóvá, hanem az épített környezete, műemlékei is. A településen közel száz műemlék vagy helyi védelem alatt álló épület található.

Településbemutató:

Szigliget a Balaton gyöngyszeme
A községet valamikor víz vette körül. Egy 1260-ból származó oklevél szigetként említi. A község lakói szőlő-és bortermesztéssel, kertészettel és idegenforgalommal foglalkoznak. A 242m magas várból gyönyörű a kilátás a környékre. A vár alatt kézműves műhelyek találhatók, mellette cukrászda, kiállító terem és galéria várja az érdeklődőket.

A főtéren található a volt Esterházy kastély, amely ma az írók alkotóháza, 12 holdas parkja védett arborétum. A park végén csörgedezik a Tapolca-patak. A téren van a posta, a polgármesteri hivatal, és az orvosi rendelő. Innen tovább haladva a Kossuth utcán a strand irányába érintjük az ABC-t, iskolát, könyvtárat, foci-és kézilabdapályát. A Kossuth utcáról balra nyíló Hóvirág és Szabadság utcán, majd a Majális dombon keresztül juthatunk gyalog Szigliget egyik legszebb részén a strandra, illetve kis kerülővel a Belső-hegyen át a kikötőig.

A szigligeti strand különösen kedvelt a kisgyerekes családok körében a homokos strandjával, kisvendéglőivel. Szemben az Óvár oldala, a „Királyné-szoknyája”. Pár száz méter után a kikötővel szemben az „ Aranykagyló” nyújt megkapóan szép látványt.

A hajókikötőből menetrend szerint járatok indulnak a Balaton minden pontjára. A hajókikötőhöz harmonikusan kapcsolódik a vitorláskikötő, a teniszezni vágyókat pedig a közeli teniszklub várja salakos pályáin. További sétánk a Réhelybe vezet. Itt érdekes látnivaló a XIII. században épült templom alapfalainak maradványa és a hozzá tartozó „Avasi” vagy Csonka-torony. Innen jobbra Badacsonytördemicre, illetve egyenesen a védettséget élvező ófaluba jutunk. vissza. A megfáradt turista éhségét csillapíthatja magyaros étellel, szomját olthatja tüzes borral a településen található vendéglőkben.


Látnivalók:
Szigliget Vára a Balaton Vára

Magyarország egyik leglátogatottabb vára, a szigligeti vár teljesen megújult és most még több attrakcióval várja látogatóit.  Kevés olyan tája van a Balatonnak, ahol így együtt találni a vidék romantikáját a múlt emlékeivel. Kialudt vulkánok kúpjai, zamatos borokat termő domboldalak, erdők, susogó nádas, hullámzó Balaton öleli körül Szigliget várhegyét. Szikláin ott magasodik a közel 750 éves vár, melyet a pannonhalmi apátság épített 1262-ben. A történelem folyamán többször cserélt gazdát. 1563-ban került másodszor a Lengyel család tulajdonába. A törökök ellen Palonai magyar Bálint védte a várat, amely sosem hódolt a félhold előtt (egy rövid időszakot leszámítva). Az 1690-es években egy villám belevágott a lőportároló toronyba és felrobbant az erődítmény nagy része. A vár századokon át pusztult, romlott. 1991-ben alapítványt hoztak létre állagának megóvására, illetve feltárása érdekében.

Jegyárak: felnőtt jegy – 2.000 Ft;  gyermek és ifjúsági (6-18 éves korig) – 1.000 Ft

Fizetés  készpénzzel, bankkártyával és SZÉP-kártyával is lehetséges.

Csoportoknak 100 fő alatt nem szükséges előre bejelentkezni, a csoportos kedvezmény 15 fő felett lehetséges – a 15.fő ingyenesen látogathatja meg a várat.
A szigligeti vár a családosokon kívül a kisállattal rendelkezőknek is kedvez, hiszen a vár területére kutya is bevihető, a nagyobb testű kutyák esetében a szájkosár kötelező.

NYITVA TARTÁS:
November, december, január, február: 10:00 – 16:00
Március, október: 09:00 – 17:00
Április, szeptember: 09:00 – 18:00
Május, június: 09:00 – 19:00
Július, augusztus: 08:00 – 20:00

Még több információt a szigligeti várral kapcsolatban az alábbi elérhetőségeken lehet találni: http://www.szigligeti-var.hu/ https://www.facebook.com/aszigligetivar
Elérhetőség:
Cím: 8264 Szigliget, Kisfaludy utca
E-mail: szigligetinfo@gmail.com
Telefonszám: +36 70/371-5346


Vártörténeti kiállítás

A Várgaléria épülete, amely régen Tanítóházként funkcionált ma egy vártörténeti kiállításnak ad helyet, amely átépítésére, kibővítésére és akadálymentesítésére egy nagyszabású pályázat kapcsán került sor. A kiállítás két szinten helyezkedik el, a földszint egy vártörténeti, az emelet pedig egy fegyverkiállítást foglal magába. Az egykori Tanítóház udvarán található - amelyet ma kézműves udvarként ismerhetünk – maketteken keresztül ismerkedhetnek meg mind a gyermekek és mind a felnőttek a környező várakkal (Szigliget, Csobánc, Rezi, Tátika, Hegyesd). A kiállítás belső kialakításában készült egy működő kályha-rekonstrukció a várban talált leletek felhasználásával, bútorokkal, faliképekkel, csillárral, valamint egy a vári ásatások során előkerült lőportartón ábrázolt reneszánsz korabeli életképpel. A kiállítás másik termében használati eszközöket, fegyvereket lehet megtekinteni, valamint itt került elhelyezésre egy nagyméretű monitor, ahol a vár négy pontján elhelyezett webkamerák képeit lehet megtekinteni. Ez elsősorban azoknak szól, akik nem tudnak a várba felmenni.

A Kisfaludy utcai Galéria épületben berendezett Korok fegyverei kiállítás az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye. Láthatóak benne fegyverek az őskortól egészen napjainkig, bemutatva a hadászat fejlődését, és a letűnt korok harcászati szokásait.

A kiállítás nyitva tartása:
Április 1. és szeptember 30. között: 09:00 – 17:00 (kedd-szerda szünnap)
Október 1. és március 31. között: 10:00 – 16:00 (kedd-szerda szünnap)

A belépőjegy árak az alábbiak: Felnőtt: 300 Ft; Gyerek (6-18 éves korig): 150 Ft

Elérhetőség:
Cím: 8264 Szigliget, Kisfaludy utca.
E-mail: szigligetinfo@gmail.com
Telefonszám: +36 70/371-5346


Templomok, kápolnák

Mindenszentek- plébániatemplom (Római katolikus templom)-Kéktúra pecsételő pont Szentháromság - kápolna Avasi templom (más néven Csonka-torony)


Kamon- kő Tanösvény

Az ösvény a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda visszaérkezik a kék T jelzést követve. Nevét egy vulkanikus eredetű sziklavonulatról kapta. A Balaton-part legszebb településének természeti és környezeti értékeit ismerheti meg a látogató. Végigvezeti a falu hangulatos utcáin, megismerkedhet a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekinthet egy Árpád-kori templomot, az erdőbe érve pedig olvashat a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, geológiai múltjáról. A tanösvény 6 km hosszú. Magyar-angol nyelvű táblák segítségével tájékozódhat a turista.


Óvári kilátó

Szigligeten, a Királyné szoknyájának nevezett kúp alakú vulkáni tanúhegy tetején található az Óvár romjai. A romokra 2013-ban építettek egy faszerkezetes kilátót, aminél a rég leomlott őrtorony formáját igyekeztek fából rekonstruálni. Az Óvári kilátó alsó kerengőjéről, és a felső,  félsziget formájú teraszáról csodálatos balatoni panorámában gyönyörködhetünk. A kilátó ingyen látogatható és parkolóval ellátott, amely 5 perc sétával elérhető. A könnyed eljutás érdekében ’Óvár’ feliratú táblák segítik a turistákat, autóval a Nádas Borozó mellett lévő úton közelíthető meg.

Elérhetőség:
Cím: 8264 Szigliget, Hegyaljai út 7.
E-mail: szigligetinfo@gmail.com
Telefonszám: +36 70/371-5346 

 

8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsony@citypage.hu