8261 Badacsony, Park u. 14. • tel:+3687531013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Badacsonytomaj Város

Badacsonytomaj Város

Badacsonytomaj 2024-ben ünnepli várossá válásának 20.évfordulóját!

Városunk szellemiségét- a felületes szemlélő – első gondolatban csak a borhoz, borkultúrához, a pincészethez, szőlőműveléshez kötheti.

Kevés olyan ember van, aki nem hallott még a badacsonyi bor kapcsán a Badacsonyról, a lábánál meghúzódó, de házaival, nyaralóival egészen a kősziklákig felnyúló településünkről. A Balaton nyugati medencéjének északi partján fekvő városunk a Tapolcai-medencét övező hegyek legnagyobbikának, a Badacsony hegynek védettségében szubmediterrán jellegű hangulatával, éghajlatával sok kiváló, híres embernek adott ihletet alkotásához, életéhez.

Versekben maradt ránk a híres költő, Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza romantikus szerelme. Utcát, forrást, kilátót neveztek el a költőről; Rózáról a hegyen található, szív alakú kőtömb, a Rózsakő kapta nevét. Szegedy Róza présháza ma múzeumként (a múzeum átmenetileg zárva tart) őrzi hajdani tulajdonosainak emlékét. Itt élt Egry József is, a „Balaton festője”, akinek egykori badacsonyi lakóházában emlékmúzeumot alakítottak ki: alkotásaiból, tárgyaiból láthatunk itt válogatást. A Tájházban néprajzi, helytörténeti kiállítás idézi a múltat.

Badacsonytomajon érdemes megtekinteni a háromhajós, kéttornyú Szent Imre-templomot, amelynek csak Franciaországban akad párja. Badacsony szakrális gazdagságát jelzi, hogy a hegy öt kápolnával is büszkélkedhet: Lábdihegyen a klasszicista római katolikus Szent Ignác-kápolnával, Badacsonyban az 1896-ban neogót stílusban épült Szent Donát-kápolnával, a hegy déli oldalán álló, 1789-ben emelt Szent Anna-kápolnával és az 1816-ban készült, Badacsonyörsön álló Szent Antal-kápolnával, Badacsonytomaj felett, az egykori felső kolónia területén található a modern Szent István király-kápolna, mely Udvardi Erzsébet festőművész kezdeményezésére, az önkormányzat és a helyi lakosok támogatásával épült fel, a bazanitból épült modern stílusú kis kápolnát 2014. augusztus 23-án szentelte fel dr. Erdő Péter bíboros, prímás Esztergom-budapesti érsek. Badacsony a karakteres, csonka kúp fejfedőjével még ma is egykor volt tüzes hatalmát hirdeti. Mágnesként vonzza a szemet.

Ha a látottak lenyűgözően hatottak és Badacsony szerelemesei lettünk, újra és újra megismételhetjük túránkat, hiszen a hegyen körbefutó borút – hangulatos pincék és borozók sorával – felejthetetlen élményeket tartogat számunkra! A tó lágy vize, a hegy lankái, a zamatos bor, a csodálatos kilátás, a tiszta levegő rabul ejti az itt élők és az ide érkezők szívét. A település, Badacsonytomaj a Balaton partján kezdődik és az egyre meredekebbé váló hegy lejtőin fel az ismert kőtornyokig, ahol szőlők közt megbúvó présházak, nyaralók láthatók. A turista szezonban naponta tízezrekben mérhető az itt pihenő vendég, az ide érkező kiránduló, hisz ha valaki a Balatonnál eltölt néhány napot, Badacsonyba feltétlenül ellátogat, hogy megnézze ezt a csodálatos panorámát, megkóstolja a vulkánok lejtőin termelt borok nagyszerű ízeit, megtapasztalja e szakrális hely különleges hangulatát. A 438 méter magas Badacsony a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. A hegy bejárásához nagy segítséget nyújt a Nemzeti Park Igazgatósága által kialakított geológiai-botanikai-zoológiai tanösvény. A hegy lejtőin a Badacsonyi borvidék remek borait adó szőlő terem, oldalán pedig különleges földtani képződmények láthatók.


Kalmár László: Badacsonytomaj története című könyv alapján

8261 Badacsony, Park u. 14. • tel:+3687531013 • badacsonytomaj@tourinform.hu