8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Pro Urbe kitüntetéssel ismerték el a fiatal borász munkáját

A Badacsonyi Borhét megnyitó ünnepségén Borbély Tamás, a Borbély Családi Pincészet tulajdonosa, a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke a település érdekében kifejtett munkájáért Pro Urbe kitüntetést vehetett át Krisztin N. László polgármestertől.

A badacsonytomaji képviselő-testület által adományozható kitüntető címet ezúttal egy tehetséges, második generációs borász kapta meg.


Borbély Tamás 1981-ben született, azon a tavaszon, amikor a szülei újratelepítették a nászajándékba kapott badacsonytomaji első szőlőültetvényüket. A szőlő- és borkultúra tisztelete, szeretete születésétől fogva körülölelte, együtt cseperedett a birtokkal, ahol már gyermekkora szabadidejét is töltötte. A családi birtok volt a játszótere. Így nem túlzás azt mondani, hogy anyatej helyett lopószáron nevelkedett. Számára nem volt kérdés a pályaválasztás, tapolcai gimnáziumi évei után 2006-ban az egykori Kertészeti Egyetemen borász mérnökként végzett. 2003-ban Borbírálói minősítést, majd 2006-ban Nemzetközi Borbírálói minősítést szerzett. 2016 óta házas, felesége Barbara az agrár-bürokráciában segíti és 2019 óta Tamás Attila kisfiuk büszke apukája.


Jelenleg 21 ha szőlőültetvényen irányítja a munkálatokat szüleivel és húgával közösen, a borvidékre jellemző kiváló szőlőfajtákkal dolgozik a tanúhegyek értékes dűlőin. Fiatal, lendületes borászként sok újítást visz a pincészet életébe. A modern és a tradicionális technológiák segítségével készíti borait a frissebb, könnyedebb stílustól a tartalmas, minerális ízvilágig. Munkásságát fémjelzik az elmúlt években elért hazai és nemzetközi borversenyek sikerei.


Tamás a családi birtok fejlesztése mellett, fontosnak tartja a közösség építését és számos társadalmi feladatot lát el: 2001-óta a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend tagja, 2010-ben a Magyar Bor Akadémia tagjai közé fogadta, 2013-tól a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, a Badacsonyi Borvidék szőlészeti képviselője a Hegyközségek Nemzeti Tanácsában. 2023-ban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökségi tagjává választották valamint a Magyar Bor Akadémia ellenőrző bizottságának tagja lett.


Fontos feladatának tekinti a Badacsonyi Borvidéken az eredet- és minőségvédelmet, valamint a szőlő- és borkultúra hagyományainak ápolását, 2014-től a badacsonytomaji „Települési Agrár Bizottság” tagja és elnöke, 2016 óta a Badacsonyi Hegyközség elnöki tisztjét is ellátja, 2018-ban kiérdemelte Az Év Agrárembere díjat Fiatal gazda kategóriában és 2018. év Tapolca Város Borásza címet kapta. 2020-ban „Az Év Bortermelője Magyarországon” díjat nyerte el, melyet a Borászok Kossuth díjának is emlegetnek. 

8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsony@citypage.hu