8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Rekordok, trendek, terroir: jön a 13. Badacsony New Yorkban

Márciusban ismét Budapesten ismerkedhetünk a Badacsonyi borvidékkel, csaknem negyven kiállító tételei közül válogatva. De hogy dől el, hogy mi kerül a borászok kínálatába? A rendezvényt előkészítő vakkóstolón jártunk…

A napos februári reggelen, ahogy kilenchez közeledik az idő, egyre jobban megtelik a Hotel Halászkert parkolója. A hegyvidék minden szegletéből érkeznek a borászatok képviselői, hogy megmérettessék tételeiket és közösen döntsenek arról, hogy március huszonharmadikán mit kóstolhatnak majd a 13. Badacsony New Yorkban vendégei.

Az étteremben négy terített asztal mentén spontán megalakulnak a bizottságok. Nyolcfős csapatunkban van dr. Kállai Éva nemzetközi borakadémikus, Balogh Ilona a badacsonyörsi Csendes Dűlőről és Illés Anita a csobánci Illés Borászattól. A Sabar Borházat Földi Bálint képviseli, aki saját néven is készít borokat. A Szent György-hegyi Nyári Pincétől Juhász Gyula kóstol, szintén innen érkezett Török Csaba (2HA), aki a sangiovese fajtával is foglalkozik. Itt borászkodik Gilvesy Robert is, akitől tavaly kiváló rajnai rizlinget értékeltünk a fajtatesztünkön, legutóbb pedig natúr PIXU kadarkájával ismerkedtünk.


200+ minta

A kezdés pontos, a köszöntőt Váli Péter, a szervezőbizottság elnöke mondja, aki egyúttal a nevezési szabályokat is összefoglalja: a jelentkezéshez legalább három tételre volt szükség, a felső határ öt plusz egy tartalék – így összesen 208 bor gyűlt össze. A feladat minden asztalnál azonos: a rájuk eső mintákból megjelölni a borhibagyanús tételeket – amiket ezután más bizottság is ellenőriz –, valamint azokat, amelyeket a mesterkurzusra ajánlanak.

A mellettünk ülő asztaltársaságnál a hegyközség vezetője, Borbély Tamás tölti a borokat. „Magunk között osztunk ki minden feladatot. A borversenyszervezői múltam miatt én viszem a vakkóstoló előkészítését és levezénylését. Samu Márkó, a Fata Pincészet borásza a kezdetektől segít besorolni a mintákat” – mondja. A borsorok ugyanazon az elven épülnek fel a különböző bizottságoknál, a könnyedebb fehérektől jutunk el a vörösborokig.

52 tétel vár ránk: egy pezsgővel indul a nap, majd jönnek az illatos fajták – ottonel muskotály és piros tramini, ezeket követi egy sauvignon blanc. Szürkebarátból nyolcat is kóstolunk, három évjáratból. Bakatorból, rózsakőből, vulcanusból egy-egy minta kerül a poharunkba, olaszokból, rajnaikból, kéknyelűből már lényegesen több. A fajtaborok mellett vannak házasítások is, például rizlingpárosítások vagy egy rajnai-zeusz kombináció. A sort édes és rozé tételek, majd hat vörösbor zárja. 


Rekordszámú kiállító

Délre végzünk, Váli Péterrel már az ebéd után beszélgetünk. A kezdetektől részt vesz a szervezésben, az alapszabályok kialakításában, koordinál a borászok között, egyeztet a helyszínt adó New York Palotával, majd rendezvényfőnökként ő tartja kézben az eseményeket – ezzel segítve a főszervező, azaz a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület/Tourinform Badacsony munkáját. „Jó érzés, hogy az egyik legsikeresebb borvidéki rendezvényt sikerült megalapozni több mint 13 évvel ezelőtt. Az egyik legnagyobb elismerés az, hogy nemcsak a vendégek száma nő, hanem a kiállító borászoké is: idén csúcsot döntünk a 38 pincészettel. Mindig vannak új csatlakozók, akik látják a rendezvényben a lendületet és az összetartozást.
           
Az előválogató vakkóstoló hagyománya mindössze egy évvel fiatalabb a rendezvénynél. „A borvidék fejlődése szépen megmutatkozik abban, hogy egyre kevesebb az olyan tétel, amit valamilyen hiba miatt ki kell zárni. Ezzel együtt nőtt a kiemelkedő borok száma: sokan a legjobb tételeiket is megmérettetik, hátha bekerülnek a mesterkurzusra, ami kitüntetés.” Idén harmincnál is több kiemelkedő bort jelöltek a csapatok, a kóstoló végén ezekből tizenegyet választott ki dr. Csizmadia András borszakértő, szakújságíró. A borsorhoz Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem executive séfje, a Bocuse d’Or Akadémia tagja készít majd különleges fogásokat.


Borvidéki trendek

A 208 minta összetételében jól tükröződnek a borvidék adottságai, trendjei. „Jellemzően azok a fajták szerepeltek kiemelkedően ma is, amelyeknek hosszú távon helye van Badacsonyban és amikre összpontosítanunk kell a jövőben – ezek többek között az olaszrizling, a rajnai rizling és a kéknyelű. Az utóbbiból kifejezetten sok minta érkezett, fontos, hogy mára ennyi van belőle, szinte minden borászat foglalkozik vele. Szépen megmutatták az arcukat a szürkebarátok és a badacsonyi fajták, a budai zöld, a rózsakő és a zeusz is” – emeli ki Váli Péter.

Erős volt a száraz borok dominanciája. „Manapság a legtöbb borászat csupán néhány édes tételt tart, a nevezések száma tíz alatt volt, de ezek közül többet kiemeltek a bírálók, a Németh Pince késői rajnai rizlingje pedig a mesterkurzusra is bekerült. A világfajtákból szintén kevesebb tétel jelent meg, ezek között volt chardonnay, sauvignon blanc, cabernet franc és cabernet sauvignon is. Visszaszorulóban van a rozék, pezsgők és habzóborok divatja. Visszatérünk a nagy, érlelt fehérborokhoz, amiknek a rendezvényen is elképesztő sikere tud lenni: az elmúlt években ilyenek voltak például a Villa Sandahl rajnai rizlingjei, a Szászi Birtok Kabócás és Rókaluki olaszrizlingje” – sorolja Váli Péter.

A Badacsony New Yorkban programon a Váli Birtoktól öt tételt lehet majd kóstolni: a 2022-es évjáratból lesz egy olaszrizling válogatás és egy héjon áztatott szürkebarát; 2021-ből pedig rajnai rizling, kéknyelű és syrah a kínálat. A cél mindig egy olyan borsor felépítése, mely az épp legszebb állapotukban lévő tételekből áll, és jól reprezentálja a borászat kínálatát.


Letagadhatatlan terroir

Borbély Tamás az utolsók között hagyja el a Halászkertet. Ő is a kezdetektől tagja annak a „báziscsapatnak”, akik szakmailag összetartják a rendezvényt. „Az első pár évben még lényegesen kevesebb volt a kiállító, és a New York Café adta a helyszínt, innen a név is. Öt év után kinőttük mind a borászok, mind a vendégek tekintetében, ezért költöztünk át a tágasabb Róma Terembe – emlékszik vissza. Hozzáteszi, kell is a hely, hiszen turisztikai kiállítók is szép számmal vannak. – Sokak számára fontos, hogy jelenjen meg közösen a borvidék. Sokszínűek vagyunk, sokféleképpen gondolkodunk, de van egy közös cél: Badacsonyt vinni és megmutatni. Az itteni borászok nagy része a helyi szőlőkben hisz, de vannak, akik inkább a világfajtákat részesítik előnyben: ez a különbség csak színesíti a kínálatot és megmutatja, hogy a borvidéken ezek készítésére is van lehetőség. Bármilyen fajta bor is készül, a vulkanikus terroirhatás letagadhatatlan benne: az ásványosság még a legvékonyabb muskotályban is felfedezhető.

A Borbély Családi Pincészet a rendezvényre mindig hoz az újdonságokból, a 2023-as évjáratból három tétellel is készülnek. „A reduktív bázisboraink közül ott lesz a „fröccsnekisjó” olaszunk, a birtok rizlingje és a Gabriella Muscat Ottonel. A Tomaj cuvée már átmenet az alap és a prémium tételeink között, ez egy rózsakő-olaszrizling-kéknyelű házasítás, mely Badacsony ásványosságát egy könnyedebb, fiatalosabb oldalról mutatja meg. Két 2021-es hordós válogatásunk, a Kéknyelű és a Bács Hegy Olasz Rizling decemberben jelent meg a piacon, a gasztronómia már mindkettőt felfedezte. A 2019-es Karós pedig bekerült a mesterkurzusra mint emblematikus, érett terroir-olaszrizling” – foglalja össze Borbély Tamás, aki 2020-ban az Év Bortermelője lett.  

Szeremley László (Szeremley Birtok) szintén a rendezvény alapítói között van. „A borvidék szempontjából fontos, hogy közösen lépjünk fel, és legyen lehetőség arra, hogy a borszakértők és borbarátok a fővárosban is megkóstolhassák, mit hoznak az itteni borok – mondja. – Az újdonságok mellett mindig viszek érett tételeket, hogy a vendégek lássák azt a hatalmas érlelési potenciált, ami itt van, és hogy nem kell attól félni, hogy egy badacsonyi bor tíz év után már nem lesz iható.” Minden évben megmutat egy-egy különlegességet is: idén ez egy 1998-as késői szüretelésű olaszrizling lesz. 
 


Újabb csatlakozók

Nagy öröm és büszkeség volt, hogy 2021-ben megjelenhettünk az első évjáratunkkal a rendezvényen, amire korábban is mindig ellátogattunk, hiszen egy nagyon jó hangulatú kóstoló egy csodálatos helyen. Az Illés Borászatot 2020-ban alapítottuk, szerettük volna, ha elkezdenek bennünket itt is megismerni” – meséli Illés Anita. Bemutatták a Napkő nevű, osztrák tölgyfa hordóban érlelt olaszrizling-zöld veltelini házasításukat, mely ezüstérmet kapott a 2021-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Emellett kékfrankost, reduktív olaszrizlinget és egy francia tölgyfa hordós érlelésű Holdkövet lehetett náluk kóstolni – ezek új évjáratait mindig elviszik az eseményre. 2022-ban a Kaviccsal bővült a sor, ami akkor egy szürkebarát-rajnai-olaszrizling cuvée volt, de tavaly mindezek mellé sauvignon blanc is került a házasításba.

A Csobánc déli oldalán vannak szőlőink, kevesen borászkodunk arrafelé, ezért számomra fontos, hogy ez a hegy is megjelenjen a turisták látómezőjében, mert most eléggé kiesik belőle – bízom benne, hogy egy új, izgalmas felfedezés lesz az ide érkező borkedvelőknek. Nagyon jó, hogy a Badacsony New Yorkban termében hegyenként vannak elrendezve a borászatok, mert a vendégek így összehasonlíthatják azt, hogy a borvidék különböző területein hogyan jelenik meg a ránk jellemző mineralitás.


Idén is lesz teljesen új csatlakozó: a Becker-Bartalfi Pincészet, akikkel a IV. Badacsonyi Újbor Kóstolón ismerkedtünk meg.


Találkozzunk március 23-án Budapesten!


2024.03.09. | Nádasi Eszter - Borsmenta

8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsony@citypage.hu