8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Fiatal osztrák borászok szakmai látogatása Badacsonyban

Még márciusban látogattak el Badacsonyba az osztrák Wachauból érkező borászok Németi Sándor szervezésében.

Németi Sándor borszakíró, a wineartculture.hu alapítója és főszerkesztője szervezésében, valamint a Tourinform Badacsony által nyújtott segítséggel a világ egyik leghíresebb borvidékéről, Wachauból, illetve Wagramból látogattak el fiatal osztrák borászok szakmai túra keretében a Badacsonyi borvidékre. Köztük Wachau egyik legtehetségesebb fiatal borászaként számon tartott Moritz Schneeweiss is, akinek rizlingje tavaly Alsó-Ausztria legnagyobb presztízsű borversenyén - ahol 916 pincészet 22 kategóriában több mint 6078 borral jelentkezett - a régió és egyben Wachau legjobb rajnai rizlingje lett.

A háromnapos túra alkalmával 7 pincészet került meglátogatásra, ahol a badacsonyi borászok közvetlen tolmácsolásában lehetőségük adódott többek között megismerkedni a helyi ízekkel, a borvidék komoly múltra visszatekintő szőlő- és borkultúrájával, Badacsony meghatározó szőlőfajtáiból készített vulkanikus borokkal és stílusokkal, a dűlőbejárások alkalmával pedig a metszési módokkal. A látogatás egyben remek alkalomnak bizonyult a szakmai tapasztalatok cseréjére is. Természetesen nem véletlenül a Badacsonyi borvidékre és az itt gazdálkodó néhány kisebb és nagyobb kiváló borászatra esett a választás, hiszen ahogyan Váli Péter, a Badacsonyörsön található és közel 10 hektáron organikusan gazdálkodó Váli Birtok tulajdonos-borásza a nála tett látogatásuk alkalmával is megerősítette, Badacsony borkészítés és turisztikai desztináció szempontjából Wachauhoz hasonlóan fantasztikus adottságokkal rendelkezik, elképesztően jó és izgalmas borvidék. Mint kiemelte, a természeti- és borkészítő adottságai nemzetközi szinten is egyedülállóak, és ha céltudatos munkával és megfelelő marketinggel ebből fegyvert tudnánk kovácsolni, akkor Badacsonyból lehetne egy Wachau szintű borvidéket létrehozni.

A több helyszínt felölelő program első állomásaként a Hableány, illetve az itt található Laposa Birtok feltérképezése volt. Mint Laposa Bence elmondta, Badacsony ikonikus épülete, mely korábban a KisHableány nevű bisztrónak is helyet adott, ma 2300 négyzetméteren birtokközpont, borbár, étterem és bemutatóteremként is funkcionál. A pincebejárás, a technológia bemutatása, valamint az új, még tartályban és hordókban lévő borok kóstolása után a fiatal osztrák borászokat a Tourinform Badacsony munkatársai fogadták, akik hasznos információkat osztottak meg velük a borvidékkel és a turisztikai
desztinációival kapcsolatban, illetve a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület nevében ajándékkal lepték meg.

Egy rövid Badacsonyban tett séta után a következő állomás a Badacsonytomajban található és nagyjából 23 hektáron gazdálkodó Borbély Családi Pincészet volt. A barátságos és nagyon hangulatos Borbély Vendégházban történő szállás elfoglalása, illetve egy ízletes, Borbélyné Galambos Gabriella által készített ebéd után az Év Bortermelője cím birtokosa és a Badacsonyi Hegyközség elnöke Borbély Tamás tartott számukra borkóstolót, amelynek keretében a fiatal osztrák borászok megismerkedtek a családi pincészet történetével, borkészítési filozófiájával, bejárták a birtok közelében lévő területeket, és megkóstolták az új és régebbi évjáratú borokat. Nagy sikert aratott többek között a pár napja piacra került, Tomaj névre keresztelt boruk, mely fiatalos és gyümölcsös lendületével gyorsan belopta magát mindenki szívébe. Akárcsak a Bács-hegy Olaszrizling, a Kéknyelű selection és a limitált, 1000 palackszámban készített különleges Karós Olaszrizling is.

A borkóstoló után a Badacsonyörsön gyönyörű környezetben található Váli Birtok meglátogatásával zárták a napot, ahol egy szintén felejthetetlen és élményekben gazdag fogadtatásban volt részük Váli Péter jóvoltából. A neves borász, aki régi álmát megvalósítva 2000-ben megalapította a ma már egyik legismertebb badacsonyi borászatok közé tartozó pincészetét, a tőle megszokott közvetlenségével, a remek saját, illetve környező termelőktől származó alapanyagokból készített ínyenc vacsorával, valamint a borain keresztül szó szerint elvarázsolta a fiatal borászokat. Az éjszakába nyúló tartalmas beszélgetés alkalmával többek között olyan ritka kincsek is felbontásra kerültek, mint az olaszrizling világbajnokság aranyérmes olaszrizlingje, a 2017-es magnum kéknyelű, a szürkebarátból készített narancsbor, vagy a világpremierként első alkalommal készített, 2 héten héjon tartott kéknyelű. Utolsó három bor hamarosan a nagyközönség számára is elérhető lesz. Az est folyamán tartályból és hordóból több friss bor is kóstolásra került, akárcsak az új, pár napon belül debütáló Budai Zöld.

A Wachauból érkező borászok a Borbély Családi Pincészetnél és Váli Péter borászatánál vendégeskedtek


A szombati nap is sűrűn telt, hiszen közvetlenül a reggeli elfogyasztása után a Borbély Vendégházban már a Badacsony szívében található Németh Pince volt az első úti cél. Mint Szalai Attila, a 3 hektáron gazdálkodó kis kézműves pincészet tulajdonos-borásza a kóstoló alatt elmondta, a viszonylag nagy fajtaválasztékkal rendelkező borászatuk családi alapon nyugszik, így nagypapától a gyerekekig mindenki kiveszi a részét a munkálatokból. Izgalmas borkóstoló volt, hiszen boraik legnagyobb része a pincészetnél fogy el, így tételeikkel nem igazán lehet találkozni más helyeken. Kínálatukból olyan egyedi, kézzel festett palackok kerültek felbontásra, mint a rózsakő, juhfark, olaszrizling, és kéknyelű. Utóbbi több iskolázásban is: száraz és édes borként egyaránt, így a borászoknak itt is lehetőségük adódott
megismerkedni Badacsony ikonikus szőlőfajtájával, a kifejezetten a vulkánikus területeket kedvelő kéknyelűvel és a belőle készített borokkal. A kóstoló után a Németh Pince területei bejárása közben Szalai Attila a borvidékről és ennek adottságairól mesélt.

Az ebéd előtt a páratlan balatoni panorámával rendelkező Éliás Birtok meglátogatására került sor, ahol Éliás Csaba és fia nagyon informatív kóstolót tartott. Az osztrák borászoknak lehetőségük volt elsőként megkóstolni a pincészet két új pezsgőjét, valamint a Badacsonyi borvidék emblematikus szőlőfajtáiból készített több évjáratú borait: szürkebarátot, kéknyelűt és olaszrizlinget. Mint a szakmai beszélgetés alkalmával Éliás Csaba elmondta, a pincészete elsődleges célja az egyedi, de mégis a jellegzetes badacsonyi stílusú borok elkészítése, ennek ellenére kíváncsiságából adódóan szeret kísérletezni is, így a portfóliójuk viszonylag széles kínálattal rendelkezik.

A Németh Pince és az Éliás Birtok is  szeretettel fogadta  a vendégborászokat


Az ebéd után sor került egy rövid borvidéki felfedező gyalogtúrára is, majd a nap lezárásaként a Békássy Borászat borainak kóstolására, a Pláne Badacsony borterasz meglátogatására és a Tilia Borvendéglőben egy vacsorára. A borkóstoló alkalmával Békássy Gábor elmesélte, hogy a borászat régóta, már az 1840-es évek foglalkozik szőlővel és borkészítéssel a borvidéken, és most is ugyanabban a szellemiségben tevékenykednek, mint az azóta eltelt időben: a múlt hagyományainak tiszteletben tartásával, a fajták és a termőhely sajátosságait érvényesítve modern borokat készítenek, mindezt spontán erjesztéssel és a lehető legkisebb beavatkozással. Borkészítés során nem trendeket követnek, hanem a saját elképzelésüket. Dinamikus és modern felépítésű boraik egytől-egyig izgalmasnak bizonyultak.


„Eddig még nem volt alkalmam kéknyelű borokat kóstolni, de a pincészeteknél kóstolt borok alapján, egyetértésben az osztrák kollegáimmal elmondhatom, hogy nagyon izgalmas fajta és nagyszerű borok születnek belőle. Benyomásom szerint néhány év érlelés mindenképpen jót tesz ezeknek a boroknak. De az olaszrizling és a szürkebarát is nagyszerű fajták. Utóbbi kettőből legfőképpen a fiatalos szerkezetű borokat emelném ki, hiszen ezek közelebb állnak az általam képviselt borokhoz.” – összegezte tapasztalatait Moritz Schneeweiss.


A Wachauba való visszaindulást egy ismételt Váli Birtok látogatása előzte meg, ahol Magyarország leghíresebb és legjobb sajtkészítőjével, a bükki Sándor Tamással találkoztak az osztrák borászok, aki éppen egy sajt és gasztronómiai bemutatót tartott a birtokon. A kétszer Magyarország legjobb sajtmesterének választott Sándor Tamás sajtjainak kóstolása után pedig Ormai Péter várta egy rövid borbemutatóval a borászokat. Péter, aki 2020-ban készítette első borát, 2,5 hektáron gazdálkodik, de jelenleg még csak 1 hektárról készít borokat. Tartalmas és informatív találkozásnak bizonyult, hiszen a fiatal borász egyből megtalálta borain keresztül az összhangot a szintén fiatal osztrák kollégákkal. A háromnapos, élményekben dús túra felejthetetlen volt, és a tervek szerint lesz még folytatás.

„Több hónap szervezés eredményeként jött létre a szakmai túra, de nagyon örülök, hogy a sok munka mellett a fiatal osztrák borászok mégis időt tudtak szakítani erre és kíváncsiak voltak Magyarország egyik legismertebb és egyik legkedveltebb borvidékére, az itt lévő borászatokra és az általuk készített borokra. Hiszem, hogy az ilyen jellegű találkozások és eszmecserék mind kommunikációban, mind pedig marketingben sokat tudnak hozzátenni a borvidék még nagyobb ismertségéhez, mivel ezek a fiatalok folyamatosan találkoznak borásztársaikkal, együtt kóstolnak és megosztják tapasztalataikat.” – foglalta össze a látogatás végén Németi Sándor a tapasztalatait, aki hozzátette, hogy örül annak, hogy az osztrák borászok már most jelezték, hogy szeretnének a jövőben is visszatérni, illetve, hogy több badacsonyi borász szeretne ellátogatni Wachauba.


Forrás: 
Tourinform Badacsony


8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu