8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Magas színvonal és kiváló borok az idei Badacsonyi Borvidéki Borversenyen

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló borászatok magas minőségű borai kerültek bírálatra a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanácsa által szervezett XXXII. Badacsonyi borversenyen, amelynek hagyományosan a rangos múltú MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Államosa adott otthont 2024. április 18-án.


A kiemelkedően magas színvonalon zajlott eseményre - amelynek keretében a XX. Badacsonyi Kéknyelű borverseny is zajlott - az ország minden tájáról érkezett rangos, gyakorlott borászokból, szőlészekből és borszakértőkból álló zsűri. A 35 főből, 7 bizottságban elosztott szaktekintély, Dr. Kállay Miklós professzor elnöklésével választotta ki igen komoly szakmai munkával az OIV által is elfogadott 100 pontos bírálati rendszer alapján a legjobb badacsonyi borokat. Míg a tavalyi évben 263 tétellel, az idei megmérettetésre rekordszámú, 288 borral jelentkeztek a termelők. Ez jól szemlélteti a borverseny népszerűségét és fontosságát. A benevezett borok legnagyobb részét a 2023 és 2022 évjárat adta, de a 2021-es borok is szép számmal képviseltették magukat, a maradék a korábbi évekből vegyesen került ki. A megmérettetésre benevezett legidősebb tétel egy 1992-es olaszrizling volt. Ami a fajtákat illeti, a borvidékre jellemző három legismertebb szőlőfajta, az olaszrizling, kéknyelű és szürkebarát képviseltette magát a legnagyobb arányban. A Badacsonyi Borvidéki borversennyel együtt zajlott a kéknyelű borok 20. alkalommal megrendezett világversenye is. A 39 benevezett 100% kéknyelű fajtából készített csendes bort, valamint 2 pezsgőt Kállay Miklós professzor elnöklésével egy külön bizottság értékelte. Ezeknek többségét a 2023-as és a 2022-es évjárat adta, a többi pedig a korábbi évekből vegyesen került ki. Legidősebb kéknyelű egy 2004-es évjáratú volt. A szőlő-bor ágazatnak az egyik legfontosabb rendezvénye egy ilyen borvidéki borverseny, hiszen itt derül ki, hogy a borászok által készített borok hogyan szerepelnek, így a helyi badacsonyi termelők valós visszaigazolást kaphatnak a munkájukkal kapcsolatban a kollégáktól és a szakemberektől.  

A versenyt a házigazda, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Államosa nevében dr. Szőke Barna, tudományos munkatárs, Kutatóállomás vezető nyitotta meg, aki köszöntötte a vendégeket. A kóstolás előtt egy rövid ünnepség keretében  beszédet mondott a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke, a 2020-as Év Bortermelője címmel kitüntetett Borbély Tamás, illetve Kállay Miklós, emeritus professzor, a Magyar Bor Akadémia életműdíjasa, alapító tagja és egyben tiszteletbeli elnöke a Kéknyelű bizottság elnöke, valamint Csanádi Csanád, a Badacsonyi borvidék hegyközségi tanácsának titkára.

Mint beszédében Borbély Tamás kiemelte, a borverseny egy igazi ünnep a borvidék életében, amely évek óta a Badacsonytomaj város által szervezett Bor7 rendezvénnyel szerves együttműködésben zajlik. A borvidéki borversenyen minimum bronzérmet szerzett borok képviseltethetik magukat az idén július 12. és 28. között megrendezésre kerülő Bor7 rendezvényen. Elmondása szerint a versenyre benevezett minták 80%-a a borvidékre leginkább jellemző fehér borok voltak, a többit pedig rozé és vörösbor egészítette ki. Idén összesen 7 pezsgő is indult a megmérettetésen. Ezeknek egy része tradicionális, a többi pedig tartályos pezsgő volt. Szintén kiemelte, hogy az aranyérmet szerzett borok közül kerül kiválasztásra Badacsony város bora is. Az elmúlt évek hagyományait követve a kéknyelű világverseny aranyérmes tételei közül kerül majd ki a Badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend zászlós bora. Míg a Kéknyelű borverseny díjkiosztóját idén június 15-én a Kéknyelű Virágzás Ünnepén tartják, a verseny részletes értékelését a Bor7 alkalmával ismerhetik meg a termelők. 

Dr. Kállay Miklós beszédében - azok után, hogy megköszönte a lehetőséget, hogy ismét bizalmat szavaztak számára, - azt kérte a bírálóktól, hogy pozitív szemlélettel vizsgálják a borokat, de megfelelő szakmai szigorral. Amennyiben hibát tapasztalnak, azt a megfelelő pontozással is jelezzék, hiszen a termelők csak így tudnak tanulni és fejlődni. Kállay Miklós többek között felhívta a figyelmet a hazai és egyben az európai ágazatra nehezedő kihívásokra is, mint például az alkoholellenes kampányra és a csökkentett alkoholtartalmú termékekre. A folytatásban  Csanádi Csanád részletezte a verseny menetrendjét, szabályait, illetve ismertette a különböző bizottságok összetételét. 

A versenyen különböző kategóriákban indított 288 bor közül 11 nagyarany, 77 arany, 154 ezüst, 30 bronz és 16 oklevél minősítés született. Az elért eredmények is jól mutatják, hogy a borvidéken termett szőlőből milyen kimagasló minőségű borokat tudnak készíteni a badacsonyi borászok, melyek bárhol megállják a helyüket, nem csak országosan, hanem akár nemzetközi összehasonlításban is. A 11 nagyarany közül a legtöbb díjat, szám szerint ötöt a kéknyelűből készített bor kapta, ezzel is bebizonyítva, hogy a borvidék legfontosabb szőlőfajtája értő és gondos kezek alatt nemzetközi mércével is kimagasló minőségű borokat ad.  


„Az elmúlt években a kisebb és nagyobb borászatoknál egyaránt nagyon komoly technológiai fejlődés történt a borvidéken, és ezt a versenyen kóstolt kimagasló minőségű borok is visszatükrözték. Egyre komolyabb borokkal jelennek meg a termelők a versenyen, amelyeknek színvonala évről-évre egyre kimagaslóbb. Öröm volt ezt idén is tapasztalni, hiszen ez azt jelenti, hogy a hosszú ideje befektetett céltudatos munka meghozta  gyümölcsét. A fehérboroknál jól látható, hogy a termelők zömében olyan borokkal jelentkeztek, amelyek a helyi fajtákból készültek: olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, rózsakő, zeus, vulcanus. A benevezett minták közel 10%-át az illatos fajták adták, de a világfajták, mint a rajnai rizling, chardonnay és sauvignon blanc is szerepeltek a borok között. A vörös szőlőfajták szempontjából a domináns fajta a kékfrankos volt, de a pinot noir is képviseltette magát.” - a verseny után Borbély Tamás összegezte benyomásait, majd hozzátette, hogy az idei borverseny felhozatala nagyon erős volt, ami külön örömre ad okot.

 

A borverseny részletes eredményei a Badacsonyi Borvidék Hegyközség weboldalán olvashatóak.


Forrás:

Németi Sándor
wineartculture.hu


8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsony@citypage.hu