8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

TOMAJ LAKOMÁJA – Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon 2024. május 3-4. között

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye hagyományteremtő szándékkal szervezi meg a városban az I. Tomaj Lakomáját, egy Magyarországon teljesen egyedülálló történelmi- és gasztrofesztivált.


Az esemény 2 napja alatt az érdeklődők megismerkedhetnek a névadó Tomaj nemzetség történelmével, életformájával és gasztronómiájával, részt vehetnek középkori lakomán, lovasíjászati és harcászati bemutatón, jelmezes felvonuláson, valamint megelevenedik Tomaj jurtája és háztartása, egybekötve egy korabeli vásárral. A régi, hagyományos kézműves mesterségek munkájába is bepillanthatunk: agyag edények, nemezelés, lábbeli készítés, kovácsműhely, íjkészítés, korabeli viseletek, ötvösmunkák, kerámiák, bőrdíszműves mesterségek bemutatójára is sor kerül, illetve a termékeket meg is vásárolhatjuk. Sólyomröptetéssel, gólyalábasok műsorával, gyerekjátékokkal, utcazenével, korabeli táncok tanulásával is várják az érdeklődőket!


Ha csak nézelődni és ízlelgetni lesz kedve az érdeklődőknek, azt is megtehetik majd, hiszen Szent István korabeli, Tomaj nemzetségbéli ételek és italok sokaságával vár az I. Tomaj Lakomája: megtudhatjuk milyen ízű a kumisz, ehetünk áldost (a gulyás őse) és kóstolhatunk üstönyt (az ősi pörkölt), esetleg nyárson sült ürü-, valamint vaddisznócombbal űzhetjük el éhségünket.” – tájékoztatott Kulcsár-Székely Attila, a szervező, Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézményének igazgatója.

Az Etyeki Sörmanufaktúra kifejezetten erre az alkalomra elkészíti a fesztivál exkluzív Tomaj nevű sörét, a Borbély Családi Pincészet Tomaj elnevezésű borával, a Férhezli család pedig természetes alapanyagú szörpökkel készül a vendégek fogadására és itatására. A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak. Színpadra lép a Holló Ének Hungarica és a Bordó Sárkány együttesek.

Május 4-én, szombaton, 15 órakor, a fesztivál programja keretében, Dr. Navracsics Tibor miniszter úr és Krisztin N. László polgármester úr vezetésével, Badacsonytomaj Város Önkormányzatának képviselő-testülete felavatja a nemrég teljeskörűen felújított badacsonytomaji Fő utcát, ami a fesztivál helyszíneként is szolgál.

Az esemény ingyenesen látogatható!

Az idén 20 éve város Badacsonytomaj sok szeretettel várja az érdeklődőket 2024. május 3-án, pénteken a középkori életformáról és gasztronómiáról szóló rendhagyó történelmi beszélgetésekre, majd május 4-én, szombaton a Tájház udvarba és a Fő utcába a Tomaj vezér udvarában tartandó mulatságra és vásárba.


Sajtókapcsolat:

Kulcsár-Székely Attila igazgató
Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye
8258 Badacsonytomaj, Római út 69.
vmk@badacsonyiprogramok.hu
www.badacsonyiprogramok.hu
+36 87 571 115, +36 30 693 4420
Instagram (@badacsonyi_kultura)
Facebook (@badacsonyiprogramok)


8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsony@citypage.hu