8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Viant Katalin élménybeszámoló cikke

Nem április 1-jei tréfa volt, hogy épp ezen a hétvégén „borbarangoltam”, de az igaz, hogy a változékony, mégis remek tavaszi időben, jó hangulatban, rengeteg újdonsággal ismerkedtem meg, köszönhetően a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület meghívásának.

Kilátó Magazin (https://kilatomagazin.hu/hethatar/borbarangolas-badacsonyban/)

Borbarangolás Badacsonyban!

Lassan én is badacsonyi leszek, somogyi létemre, ami nem is oly nehéz, hiszen Badacsonyt nemcsak távolból jó csodálni, hanem fel is kell fedezni egy-egy túra keretében, ahogy a helyi borokat, a helyi termékeket is meg kell kóstolni ahhoz, hogy lassan a rejtett szépségek, az építészeti emlékek, a titkok is megnyíljanak a látogató előtt, aki a borvidéket, a kirándulóhelyet, a fürdő-és nyaralóhelyet felkeresi.

Húsvét tájt, a Badacsonyt jellemző felsorolást kiegészítem azzal, hogy Badacsony szakrális hely is, bár erről ritkábban esik szó. A Badacsony Szakrális projekt keretében 2022-ben elkészült a keresztút (a szokott 14 helyett 17 stációval): ez Badacsonytomaj temetőjének ravatalozójától indul, és vezet föl a 2014-ban felszentelt Szent István király kápolnáig, melyet a 10 éve elhunyt festőművész, Udvardi Erzsébet álmodott meg, s oltárképét is ő alkotta, ahogy a jellegzetes megjelenésű Szent Imre-plébánia (bazalt)templom 3 oltárképét is. S, bár teljesen elpusztult, de Badacsonytomajban volt a pálosoknak monostora is, a Szent Imre-monostor.

Továbbiak: https://www.badacsony.com/badacsonytomaj/szent-imre-bazalttemplom, www.palosepiteszet.hu, https://www.badacsony.com/badacsony/szent-istvan-kiraly-kapolna.


Borvacsorák, avagy hogyan leszünk „borszakértők” a lelkes borászoknak köszönhetően

Elsőre az jut eszünkbe a Badacsonyról, hogy borvidék, s hogy nem is akármilyen rangot vívott ki magának 22 borvidékünk között. Aki hajóval, vonattal érkezik, ki sem kerülheti a borozósor pavilonjait, nekiindulva a hegynek meg a családi pincészeteket, borteraszokat, vendégházakat, éttermeket, és persze szállodákat talál, ahol ki-ki a saját borával várja az érkezőt, a szállodák pedig a régió válogatott boraival. Legtöbbjük mára már egész éven át nyitva tart, részt vesz a Borvacsorák idén még május 20-ig tartó rendezvénysorozatában, és nyitott kapukkal/pincékkel várja a vendégeket, változatos borvacsora-ajánlatokkal, pincelátogatásokkal, sőt az est hangulatához illő, azt emelő zenés, irodalmi programokkal.

A lelkes borászok azonban nem elégszenek meg azzal, hogy vendégül látnak bennünket, hanem évek óta „képeznek” is bennünket, hogy ne csak azt mondjuk egy borra, hogy „ez Isteni…ez lesz a kedvenc borom”, hanem hogy a borokhoz értő, igényes fogyasztókká váljunk. Mára már tudjuk, hogy nemcsak száraz, édes, félédes/félszáraz borok vannak, hanem hogy van illatos, nem annyira illatos és semleges illatú. Ásványos, habzó, tartalmasabb, „érlelhetőbb, könnyű, tiszta, igényes, jól iható”, barackos/meggyes, „szép gyümölcs hangsúlyos bor”, laza, „zöld ízhatású”. Házasított, jó évjáratú bor, Birtokbor, BalatonBor, dűlőszelektált bor. Tudjuk, melyek a főbb badacsonyi szőlők (olaszrizling, szürkebarát, kéknyelű, muskotály, Chardonnay, Rózsakő), de hogy melyik mikor kapta meg a fajtaelismerést, pl. hogy a Rózsakő pl. 2003-ban, azt már kevésbé. Tudjuk lassan, hogy mennyire fontos, milyen tájolású a birtok, melyik dűlőből való egy szőlő, mikor szüretelték, milyen az ültetvény talaja. Hogy fahordóban vagy (fém)tartályban érlelték-e a bort, hány fokos pincében, meddig és milyen eljárással kezelték. Hogy a bor „tétel”, és hogy különböző ízkarakterű lehet. Hogy a bornak nemcsak alkohol, de sav-és szárazanyag-tartalma van…Hogy sokféle gyümölcsbor létezik, köztük bodzabor is, sőt azt is megtudhatjuk, hogy a FATA pince bodzaborának ötletét Erzsi néni szokásának köszönhetik, aki a borokat bodzaszörppel itta. Én most fedeztem fel egy dombortérképet a Sipos Borház pincéjében tartott borvacsora keretében arról, hogy a híres Kéknyelűvel, mely kizárólag Badacsonyban terem, ahol őshonos, mely 18 borászat foglalkozik a „Kéknyelű birodalomban”. A gasztronómiai kínálat is kitűnő a borvacsorákon: korszerű vagy hagyományos, húsos vagy vegetáriánus is a feltálalt étek, helyi termékekből áll a hidegtál, de házi a frissen sül a kemencés libasült, a rétes, a kenyér. Borvacsorán érdemes figyelnünk arra, hogy melyik ételhez melyik bort ajánlja a borász abból a 6-7-féléből, mellyel a fehértől a vörösig jut el egy-egy kóstoltatás során. Továbbiak: www.fatabadacsony.hu, www.siposborhaz.hu


Palackok, címkék, szlogenek

Noha a bort mindig palackból kínálják borkóstolókon, és az egyre egyénibb, színesebb címkéket jól láthatja a vendég, nem mindig tudunk figyelni a rajtuk lévő szövegre, emblémára, grafikonra, pedig nagyon érdekes és fontos lenne. A Bonvino-ban tartott nagyon sikeres borkóstolót a Sabar Borház. Boraik címkéin pl. hangsúlyosak a kéz(zsinór)írással felvitt szellemes és egyedi leírások/jellemzések, vagy épp egy idézet Karinthy Frigyestől, vagy más, a borász szerint lényegi tudnivaló, hogy poharazgatás közben még egy pillantást vethessünk rájuk, és rögzíthessük fejünkben az érdekességeket. A közel 100 éves FATA pincészet (mely nevét Fata Istvánról, az alapító dédapáról kapta) hangulatos kertjében, a bazaltfal előtt üldögélve kóstoltam 3-féle borukat, és felmerült bennem, miért 4 vonalból áll össze a borcsepp. Megtudtam, hogy az olasz felmenőkkel rendelkező család 4 generációját jelképezi a csepp, amit szlogenjük is tartalmaz: „Generációk egy cseppben”. A Sipos pince címkéin is általában alul futnak érdekes szövegek. Egy 2016-os Olaszrizling címkéjén azt a mellbevágó sort olvashatja Sipos Balázs Tihamértól, aki jól figyel, hogy „A palackban található bor ugyanazon dűlő gyümölcse, ahol 1956. okt. 22. napján dédnagyapám meghívására Nagy Imre szüretelt és pihent meg utoljára a forradalom előestéjén.” A fehér címkén szürke/fekete grafika: békegalamb és szögesdrót.

Továbbiak: www.fatabadacsony.hu, www.siposborhaz.hu, https://www.sabar.hu/hu.

 

Bor mellé zene, sőt irodalom is!

A bor mellé illik a zene, ez főleg a dzsesszt, az 1-2 személyes gitáros/énekes „formációkat” is jelent, akik örökzöld pop/rock slágereket játszanak, melyekhez a vendégsereg is csatlakozik, legyen az az I know c. Tom Odell-dal, vagy a Most múlik pontosan c. dal a Quimbytől. S ha már irodalom, akkor nyelv is: lehet elmélkedni a Sabar szó jelentésén, a névadásokon, melyek mind-mind az egyedit, a különbözőséget tárják elénk. Érdemes ezekre a hangulatos estekre, a részletes programok/fellépők miatt külön is „rákeresni” az egyes borászatok honlapjain.

 

Jó megpihenni, de hol?

Szálloda, borszálloda, apartman, vendégház… Csendes vagy épp központi, családias vagy fiatalos, nyüzsgős helyen. Egyre több borászat kínál szállást (a Sabar pl. sátorhelyet!), hogy a vendége kényelmét így is szolgálja. De vannak jól ismert, jól bevált szállodák, mint pl. a Hotel BonVino Badacsony, mely központi helyen található „borszálló”, s mint ilyen, a maga nemében az első és egyedülálló. A Bonvino, mely nyitásától tartja a a vendégek által kedvelt és megszokott magas színvonalat, a „ Badacsony első számú hotelje”: modern és rusztikus szobák, családi és nászutas lakosztály, tágas közösségi terek, borbár, konferenciaterem, étterem, wellness, gondozott kert, akadálymentesített felületek, késői kijelentkezés lehetősége vendégek számára, és természetesen számos borvacsorás program várja az érkezőket. Szlogenjük: „Éld át Badacsonyt”. Noha nevében is „borszálloda”, gondol a gyermekkel érkezőkre is: kuckók/közösségi terek, könyvek, kis asztalok, ceruzák, rajzpapír várja a gyerekeket, s míg ők délután alszanak, a felnőttek csendes órákat élvezhetnek a wellnessben. Jellegzetes, „függő palackokos” belső terei, a remek konyhája, a kellemes miliő visszahúzza a vendégeket. Fedezzék fel Önök is!

Továbbiak: https://hotelbonvino.hu

 

JEEP, taxi, bortaxi…

Természetesen a poharazgatás után lehet (sőt kell!) taxit igénybe venni, már csak azért is, mert tőlük sok igazi, helyi érdekességet, történetet hallhatunk. „A badacsonyi hegyi taxisok megújult gépparkkal, JEEP Wrangler terepjárókkal várják vendégeiket Badacsonyban.”

Továbbiak: https://www.badacsony.com/uton/badacsony-transzfer

 

A Hableány? Bisztro, borbár, borbolt!

A 2019-ben felújított, a 60-as évek jellegzetes épülete, és a benne megnyílt Hableány Badacsony bisztró és borbár sok meglepetést tartogat. A park felőli oldalán lévő mázas kerámia falikép (Kumpost Éva alkotása), mely a „névadó”’ kis Hableányt (is) ábrázolja, szerencsére szintén „megmenekült” (hasonlóan a La Téne faliképéhez) a felújítás során. Az épület hosszabbik oldalán kellemes terasz, innen lépni be a bisztróba. Én maradok kint: élvezem a napot, az enyhe szellőt. Nézem az élő (!), sárga tulipánt a vázában, és elsőre kiválasztom a szellemes nevű Hableányzó koktélt – mi mást? Megtudtam, hogy a koktélt a nyitás alkalmából kreálták, sok próbálgatás előzte meg, míg elkészült, de megérte. A remek ital gyönyörű színét a kék Agárdi Chameleon ginnek köszönheti, mely ibolyásra változik a citrom (savas) hatására ‒ frissítő, könnyed jellegét pedig a Laposa brut pezsgőnek, elegáns megjelenését a sárgászöld aszalt almaszeletnek, a bordós rózsának és a friss zöld rozmaringnak. A roston sült fogasfilé mellett csodás mártás, brokkolirózsa, és zöld színű köret: elsőre színes tésztának gondoltam, de mint megtudtam, hosszúra (zsülienre) vágott cukkini! A Hableány teraszán mindeközben jó hangulatú húsvéti vásár volt, kézműves programokkal, többféle helyi termékkel (pl. vegán finomságokkal, mandulavajjal), de festményekkel, kézműves textiljátékokkal, ékszerekkel is jöttek a kiállítók.

Továbbiak: https://www.hableanybadacsony.hu

 

Extra kávét, finom házi süteményt, kávéházi hangulatot keres?

Akkor térjen be az egykor postaként ismert, modern vonalú, különleges homlokzatú épületben a 2020 júliusában megnyílt La Téne Badacsony Desszertműhely és Kávéházat a Park utcában!A kávézó reggelizőhely, kávézós, bringások megállója, párok találkahelye, sétálókat hívogató kis sziget is. Műhely is, hisz minden torta, sütemény, pékáru, sőt a fagylalt is itt készül azért, hogy ne csak egy szelet desszertet vagy egy csésze kávét adjanak, hanem egy életérzést is ‒ olvasom a tulajdonosok sorait, és ez azonnal érezhető a régió kelta múltjára utaló nevű, családi vállalkozásban működő helyen. Jó, hogy a Hermest ábrázoló pirogránit reliefet meghagyták (ez Horváth Sándor keramikus alkotása), és ehhez igazították a bútorzat, a tálak/csészék/edényzet formáját, anyagát, színét is. Egy jó, zabtejszínes (!) kávé mellé pikáns-savanykás mangós-maracujás tortaszeletet választottam ‒ mindkettőt bátran ajánlom Önöknek.

Továbbiak: https://latenebadacsony.com

 

Hegyre fel!

Eddig azt is hittem, hogy valami halvány tudásom van földrajzból, geológiából, vagy a Badacsony növény- és állatvilágáról, talajáról, közeiről, táblákkal, tanösvényekkel is jelzett neves helyeiről/szikláiról/köveiről, nos: röpke pár perc alatt rájöttem, hogy ami van, az már rég elavult. Tufa? Bazalt? Rózsakő? Bazaltorgonák? Tanúhegyek? Iszapkotrás? Pannon-tenger? Tavasbarlang? Nos, ha napra készek szeretnének lenni bazanit, vulkáni tevékenység, tűzgyűrű, madárfajok és egyéb „badacsonyi” kérdésekben, akkor túrázzanak Árvai Gábor földrajz-történelem szakos tanárral, geológussal, madarásszal, helytörténésszel, ahogy én is. Ő könnyed stílusban, de hatalmas tudásanyaggal felvértezve ébresztett rá elavult ismereteimre. Szerencsére minden legenda, miszerint az óriások játszadozó gyermekei formálták itt a hegyeket, pancsolták a Balaton medrét, de félbehagyták, mert ebédre hívta őket anyjuk, vagy a kis Hableány és szerelme, a tihanyi kecskekörmök és a többi legenda is örökéletű ‒ ebben egyetértettünk!

Továbbiak: https://www.badacsony.com/turak/arvai-gabor-turaajanlatai, www.turakinalatok.5mp.eu 

 

Megújult a Badacsonyi Tourinform Iroda!

Minden utuk innen induljon, ide érkezzen, hiszen bármennyire fel is készülünk az itt-tartózkodásunkra, jó ellenőrizni, hogy minden programot jól raktunk össze, hogy nincs-e változás, új kínálat. Az üde, elegáns, frissen felújított, kis közösségi térről nyíló iroda, legyező alakú prospektustartóval, hatalmas kivetítővel, minőségi helyi termékkel, kellemes kis leülős pihenősarokkal, mosdóval, biciklikölcsönzési lehetőséggel, sőt: csomagmegőrzővel várja az érdeklődőket a Park utcában.

Továbbiak: https://www.badacsony.com/tourinform-iroda

 

Mivel búcsúzhatnék?

Keressék fel Badacsonyt és a régiót minél többször, mert minél inkább megismerik, annál inkább megkedvelik, annál inkább otthonosan mozognak majd itt. Sétáik során látni fogják, mi minden újult és újul meg, hisz folyamatos a „szépülés”. Jó és hasznos időtöltést az egész évben nyitott Badacsonyban és a Badacsony régióban!

8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsony@citypage.hu