8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Tűzgyűrű tanösvény

Tűzgyűrű tanösvény

A Tűzgyűrű tanösvény egy 4,6 km hosszú kört leírva a Szegedy Róza-ház feletti Rózsakő parkolóból indul: az állomásokat végigjárva bepillantást nyerhetünk a vulkánok világába, illetve megismerhetjük a Badacsony és a Balaton kialakulását.


Utunk során tanulmányozhatjuk a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. A feltáruló földtani látványosságok bemutatják számunkra az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát.
A szabadon látogatható önmagába visszatérő tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető. 

 A tanösvény hossza: közel 4.6 km.
Megközelíthető a Badacsony-hegy déli oldalán a Szegedy Róza-ház felett található Rózsakőtől.
Tanösvény állomásai: Rózsakő - Kisfaludy-kilátó - Kőkapu -  Bujdosók lépcsője - Tördemic-kilátó - Ranolder-kereszt


Az állomások leírása:


1. Rózsakő

A Rózsakő egy a hegyoldalról lehasadt bazalttuskó, amely valószínűleg Kisfaludy Sándor feleségéről, Szegedy Rózáról kapta a nevét. Elmesélések szerint Kisfaludy gyakran üldögélt hőn szeretett feleségével a letört szikladarabon. A néphit azután fontos szerepet adott a kőnek:

Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.”


2. Páholy-Kilátó

A Páholy-kilátóhoz vezető hosszú lépcsősor fáradalmai után a Balatonra és a környező hegyekre nyíló csodálatos panoráma kárpótol minket. A kilátónál lévő pihenőt, Hertelendy Károlyról nevezték el, aki a 19. század közepén Zala vármegye alispánjaként felkarolta és támogatta a balatoni hajózás megindításának ügyét. A róla elnevezett emlékműnél szép kilátás nyílik a badacsonytomaji öbölre és az Örsi-hegyre.


3.  Kisfaludy-kilátó

A Kisfaludy-kilátó a 438 méteres magassági pontnál épült a Badacsony-hegy tetején. A 18 méter magas kilátó erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk, de szép kilátás nyílik a Balaton kéklő vízére is és a Káli-medence kis falvaira is.


4. Kőkapu

A Kőkapu kőoszlopai jól szemléltetik a víz és a szél erejét. A természeti erők eróziós munkája nyomán létrejött hatalmas, még álló bazalttornyok körül a ledőlt, széttöredezett oszlopokból valóságos kőtenger, kőfolyás alakult ki. A turista út két hatalmas kőorom között halad el, mindkét oldalon óriási kőtengerekkel szegélyezett úton haladhatunk tovább az erdőben.


5. Bujdosók Lépcsője

A Bujdosók lépcsője összesen 464 lépcsőfokból áll, mely igazi kihívás a túrázóknak. A lépcsősor 1936-ban készült el az 1935-ös Rákóczi emlékév alkalmából, ezt jelzi a lépcsősor alján lévő egykori Rodostó turistaház is. Pihenőkkel elválasztott szakaszait a kuruc kor nevezetes személyeiről (Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Czinka Panna) nevezték el. Az útvonalat kőtengerek és óriási bazaltzsákok övezik minden irányból.


6. Tördemic Kilátóhely

A Tördemic kilátóhely nevéhez hűen gyönyörű panorámát tár elénk Badacsonytördemic kis településére. A háttérben a Szent György-hegy magasodik elénk, de a kilátópont bal oldalán a Keszthelyi-hegység, a Szigligeti Várhegy és az azt körül ölelő dombocskák is feltűnnek.


7. Randolder-Kereszt

A Ranolder-kereszt nevét Randoler János veszprémi püspökről kapta, aki 1857-ben a táj szépsége előtti tisztelgésként emeltette a keresztet a hegy déli ormára. Manapság a helyi szőlősgazdák úgy vélik a kereszt megvédi a szőlőültetvényeket a rossz időjárási viszonyoktól. A kereszttől gyönyörű kilátás nyílik a Szigligeti-öbölre és a fonyódi hegyekre.

A legenda szerint 40 ökör vontatta fel a kereszt megépítéséhez szükséges köveket, ám a hegy tetejére érve az ökrök a Balaton vizét annyira közelinek látták, hogy a szomjas ökrök a víz felé kezdtek el futni, de sajnos a mélybe zuhantak.




További információ, túrajavaslatok, térképek:

Tourinform Badacsony
8261 Badacsony, Park u. 14.
+36 87 531 013 
badacsonytomaj@tourinform.hu


8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsony@citypage.hu