8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Tomaj Lakomája

Egyedülálló történelmi- és gasztronómiai fesztivál Badacsonytomajon!


Látogass el Badacsonytomajra május 3-án és 4-én!

Hagyományteremtő szándékkal hívjuk életre Badacsonytomajon a város I. Tomaj Lakomáját, egy Magyarországon teljesen egyedülálló történelmi- és gasztrofesztivált! Az esemény 2 napja alatt az érdeklődők megismerkedhetnek a névadó Tomaj nemzetség történelmével, életformájával és gasztronómiájával, részt vehetnek középkori lakomán, lovasíjászati és harcászati bemutatón, jelmezes felvonuláson, valamint megelevenedik Tomaj jurtája és háztartása, egybekötve egy korabeli vásárral! A régi, hagyományos kézműves mesterségek munkájába is bepillanthatunk: agyag edények, nemezelés, lábbeli készítés, kovácsműhely, íjkészítés, korabeli viseletek, ötvösmunkák, kerámiák, bőrdíszműves. A termékek megvásárolhatóak is lesznek. Sólyomröptetéssel, gólyalábasok műsorával, gyerekjátékokkal, utcazenével, korabeli táncok tanulásával is várjuk az érdeklődőket!


Amennyiben csak nézelődnének és ízlelgetnének, ahhoz is van néhány tippünk! Szent István korabeli, Tomaj nemzetségbéli ételek és italok sokaságával vár az I. Tomaj Lakomája! Ha érdekel, hogy milyen ízű lehet a kumisz, ennél áldost (a gulyás őse) és kóstolnál üstönyt (az ősi pörkölt), esetleg nyárson sült ürü-, valamint vaddisznócombbal űznéd el éhséged, akkor a fesztiválon erre is lehetőség adódik! Az Etyeki Sörmanufaktúra kifejezetten erre az alkalomra elkészíti a fesztivál exkluzív Tomaj nevű sörét, a Borbély Családi Pincészet Tomaj elnevezésű borával, a Férhezli család pedig természetes alapanyagú szörpökkel készül a vendégek fogadására és itatására!


A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak. Színpadra lép a Hollóének Hungarica és a Bordó Sárkány együttesek.


Május 4-én, szombaton, 15 órakor, a fesztivál programja keretében, Dr. Navracsics Tibor miniszter úr és Krisztin N. László polgármester úr vezetésével, Badacsonytomaj Város Önkormányzatának testülete felavatja a nemrég teljes körűen felújított badacsonytomaji Fő utcát, ami a fesztivál helyszíneként is szolgál.

Az esemény ingyenesen látogatható!


Mi vár rád?

  • Május 3-án középkori életformáról és gasztronómiáról szóló történelmi beszélgetések
  • Május 4-én mulatság és vásár Tomaj vezér udvarában!


ÉS még?

  • Tomaj vezér jurtája és háztartása
  • Szent István korabeli, Tomaj nemzetségbeli ételek és italok sokasága
  • Korhű mesterségek és vásárosok kavalkádja
  • Harcászati bemutatók, lovasíjászok, szilaj legények, mulatozás, jelmezes felvonulás
  • Sólyomröptetés, gólyalábasok, gyermekjátékok
  • Hollóének Hungarica Együttes
  • Bordó Sárkány Együttes


További programok és részletek hamarosan!


Látogasson el Badacsonytomajra 2024. május 3-án, pénteken a középkori életformánkról és gasztronómiáról szóló rendhagyó történelmi beszélgetéseinkre, majd május 4-én, szombaton a Tájház udvarba és a Fő utcába a Tomaj vezér udvarában tartandó mulatságra és vásárba!


Badacsonytomaj! A város, ahol a kultúra partot ér!


Szervező:
Badacsonytomaj Kulturális Intézménye


Időpont

2024.05.03 10:00 - 05.04 20:00

Helyszín

8258 Badacsonytomaj, Tájház udvar

8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsony@citypage.hu