8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsonytomaj@tourinform.hu

Bortúrák Badacsonyban

Bortúrák Badacsonyban

„Ha a helynek a szellemét be lehet zárni egy palackba, akkor az elsősorban itt Badacsonyban lehetséges.”

- Szeremley Huba badacsonyi borász


Vezetett bortúrák badacsonyban

A Badacsonyi borvidék Magyarország egyik legkedveltebb és legrangosabb történelmi borvidéke. Bátran mondhatjuk, hogy minden egyes érzékszervünknek gyönyörűséget okoz. Itt, a bor mellé párosul a táj szépsége, a Balaton víztükre és az ég felé magasodó tanúhegyek.

A borvidéket a víz közelsége különleges adottságokkal ruházza fel, de a vulkanikus talaj és a hegyet alkotó bazalt az, ami igazán unikálissá teszi. A borszerető ember számára a badacsonyi bor a barátság olaja, a nektár, melyben a vulkánok tüze ég tovább. A vidéken nagy testű, tüzes, zamatos borok születnek, melyeket túráink során mind meg is kóstolhatsz. A badacsonyi borral garantáljuk neked a feltöltődést, az élményt, mely emeli az élet fényét. 

Bortúránk valódi kaland és igazi kikapcsolódás annak, aki szeretné személyesen felkeresni azokat a „szentélyeinket”, ahol születik és érik a BADACSONYI BOR! Tarts velünk és kóstold meg a vulkáni talajon született nagy fehéreket! Ízleld meg az aromákban gazdag, szép tónusú borainkat, éld át szőlőültetvényeink csodáit! Nálunk minden szőlőskert egy külön világ. Ahogyan minden tanúhegyről mindig más és más képe tárul elénk a Balatonnak, úgy sajátosan egyéni ízű borok fogadják az erre járót a pincékben. 

A programsorozat a tavasztól késő őszig tartó időszakban számos bortúrát tartogat neked. Pincéről pincére járva, borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrtuk össze számodra. Családi pincészeteink finomabbnál finomabb borait ismerheted meg, lenyűgöző látvány kíséretében. A túra során három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Az út során túravezetőnk mesél és bemutatja a borvidék történelmét, a hegyek kialakulását, különlegességeit, legendáit és az itt élő embereket. 


2024. évi badacsonyi bortúrák helyszínei:
  • Istvándy Borműhely - Borbély Borterasz - Éliás Birtok
  • Németh Pince -Kéknyelű Borozó - Málik Pince - Villa Salve


 jegyvásárlás


2024. évi bortúrák időpontjai:


Május:
Május 11. szombat, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok
Május 25. szombat, 10:30: Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve

Június:
Június 22. szombat, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok
Június 29. szombat, 10:30: Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve

Július:
Július 1. hétfő, 10:30: Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve
Július 5. péntek, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok
Július 8. hétfő, 10:30: Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve
Július 12. péntek, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok
Július 22. hétfő, 10:30: Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve
Július 26. péntek, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok
Július 29. hétfő, 10:30: Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve

Augusztus:
Augusztus 2. péntek, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok
Augusztus 5. hétfő, 10:30: Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve
Augusztus 9. péntek, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok
Augusztus 12. hétfő, 10:30: Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve
Augusztus 16. péntek, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok
Augusztus 19. hétfő, 10:30: Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve
Augusztus 23. péntek, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok
Augusztus 26. hétfő, 10:30: Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve
Augusztus 30. péntek, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok

Szeptember:
Szeptember 14. szombat, 10:30: Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve
Szeptember 21.  szombat, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok

Október:
Október 12. szombat, 10:30: Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve
Október 19. szombat, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok

November:
November 2. szombat, 10:30: Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok


Résztvevő borászatok:

Németh Pince

A kis családi pincészet a Római úton található, 3 Ha szőlőterületen gazdálkodik, nagy fajtaválasztékkal rendelkezik. Egyediségük, hogy boraik palackjait maguk, kézzel festik meg. Bortermelésükben három generáció ízlésének megfelelő eljárással készített bor egyszerre van jelen. Kínálatukban megtalálható a hosszabb ideig hordóban érlelt tételek, reduktív (tartályos), könnyedebb és gyöngyözőborok is. Borkísérő falatként házi, saját készítésű kovászolt kenyeret, helyi termelőktől származó sonkát és sajtot kínálnak.


Kéknyelű Borozó

A csodálatos panorámával rendelkező Kéknyelű Borozó a Kisfaludy úton található. Itt a nevét adó kéknyelű fajtát mindenképp érdemes megkóstolni, mely fajta egyedül Badacsonyban található hungarikum. Íze karakteres, a badacsonyi jegyeket hordozva ásványos, semmivel össze nem téveszthető. A borozóban Badacsony legjobb, déli dűlőin szőlőt művelő Békássy Családi Pincészet borait találod, többek között: Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Budai Zöld és persze a Kéknyelű.
Borkorcsolyaként helyben sütött házi langallót kínálnak.


Málik Pince

A Málik Pince a Badacsony-hegy déli oldalán helyezkedik el, impozáns kilátással a Balatonra és szőlőterületeire. A szőlőtermesztést és borkészítést a természetesség jellemzi, boraik hagyományosan, spontán erjednek és fahordóban érleltek. Fő fajtáik a tradicionális Kéknyelű és Budai zöld, de olyan különlegességek is megtalálhatóak náluk, mint a ritka Bakator vagy a Zeus. Teraszukról a badacsonyi életérzés garantált.
Borkísérő falatként házi sajtos rudat kínálnak.


Villa Salve - Nimfeum Borászat

A 10 éves múlttal rendelkező borászat Mindszentkállán, Szent György-hegyen és a Badacsony déli dűlőin is rendelkezik birtokokkal. A Bogyai úton található pincészet főleg olaszrizling, zenit, rozé, rajnai rizling és szürkebarát borokkal foglalkozik. A borászat mellett a Villa Salve várja a megszállni vágyó vendégeket, Panoráma Borteraszukról pedig csodálatos kilátás nyílik a Balatonra és a Badacsonyra is egyaránt. "Hiszünk abban, hogy ki megkóstolja borainkat, megízlelheti e számunkra oly csodálatos táj zamatát. A szépség és életöröm forrása nyilvánvalóvá válik számára és talán egy-egy pillanatra a nimfák tánca is felsejlik számára."


Istvándy Borműhely

Az Istvándy család szőlő- és bortermelési története több mint 200 évre nyúlik vissza. Hangsúlyt helyeznek a Badacsonyi Borvidéken termő egyedülálló kéknyelű szőlőfajtára, valamint erre a vidékre jellemző szürkebarátra és olaszrizlingre. A család tagjainak szerteágazó tevékenységeiben közös, az a badacsonyi vidék szeretete és a törekvés, hogy a kreatív, pozitív és alkotó energiáikkal mások számára élményt és örömet adjanak.
Borkorcsolyaként mangalicazsíros kenyeret kínálnak.


Borbély Borterasz

A Borbély Családi Pincészet mindennapjaiban a családtagok aktívan részt vesznek, így a birtok minden munkafolyamatában is, a szőlőmunkáktól, a pincei feladatokon keresztül a vendég fogadásig. Fiatal borásza, Borbély Tamás elnyerte „AZ ÉV BORTERMELŐJE” kitüntető címet 2020 decemberében. 23 ha-os családi birtokukon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőikkel, a modern és tradícionális technológiák segítségével törekszenek a frissebb stílusútól az egyedi, minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére.
Borkísérő falatként házi pogácsát kínálnak.


Éliás Birtok

Páratlan balatoni panorámával rendelkező fiatal borászat, mely célja, hogy egyedi, de mégis jellegzetes badacsonyi stílusú borokat készítsen. A tradicionális badacsonyi fajtákra fókuszálnak, de kíváncsiságuknak hódolva szélesebb fajta és stílusskálán kísérleteznek. Stílusuk letisztult, boraik sokszínűek, nem nélkülözik az ásványosságot. Így vallanak magukról: „Kiváló vulkanikus borok, balatoni panoráma, házi készítésű borkorcsolyák és csodás természet. Birtokunkon ez vár vendégeinkre.”
Borkorcsolyaként toszkán lapos kenyeret kínálnak.


Árak és jegyvásárlás:
  • A bortúra ára (Istvándy Borműhely-Borbély Borterasz-Éliás Birtok kör): 14 900 Ft/fő
  • A bortúra ára (Németh Pince-Kéknyelű Borozó-Málik Pince-Villa Salve kör): 18 900 Ft/fő
  • Az ár tartalmazza az idegenvezetést, a borászatonként 3 fajta bor kóstolóját és a borkóstolóhoz illő, helyszínenként eltérő borkorcsolyákat.
  • Visszakóstolás illetve egyéb fogyasztás külön fizetendő!
  • A bortúrán résztvevő, de alkoholt nem fogyasztó személy a teljes részvételi díjat köteles megfizetni, hiszen igénybe veszi az idegenvezetést, fogyaszthat a borkísérő falatokból és kérhet alkoholmentes italt (kávé, üdítő stb.).


 Jegyvásárlás


További információ jegyvásárlás és regisztráció kapcsán:
Tourinform Badacsony (8261 Badacsony, Park u.14)
Telefonon: +36 87 531 013
E-mailben: badacsonytomaj@tourinform.hu
Facebook-üzenetben: Tourinform Badacsony


Változás joga fenntartva!
A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz részt.
A rendezvényen kép-és hangfelvétel készül, ezt a rendezvény résztvevői megjelenésükkel tudomásul veszik.

8261 Badacsony, Park u. 14. • +36 87 531 013 • badacsony@citypage.hu